Adetin 3 Günü Yapılan Hormon Testleri?
11 Temmuz 2024

Adetin 3 Günü Yapılan Hormon Testleri?

Adetin 3. Günü Yapılan Hormon Testleri

Kadınlarda iki adet yumurtalık (over) bulunur ve ergenliğin başlangıcında her ikisinde toplam olarak yaklaşık dört yüz bin yumurta hücresi mevcuttur. Adet döngüsü içinde her ay yaklaşık 1000 yumurta hücresi tükenir, böylece bir kadın ortalama 300-400 kez adet görür ve sonrasında menopoza girer. Bu süreç doğal bir şekilde gerçekleşir.

Bazı doğumsal nedenler, radyoterapi ve kemoterapi, genetik bozukluklar veya çeşitli hastalıklar nedeniyle bazı kadınlar erken menopoza girebilirler. Bu sebeple, 35 yaşına giren veya ailesinde erken menopoz öyküsü olan kadınların, en az yılda bir kez yumurtalık rezervlerini değerlendirmek üzere basit kan testleri yaptırmaları gerekmektedir. Çocuk sahibi olmakta zorluk yaşayanlar için de bu testler tanı ve tedavi süreçlerinde çok yardımcı olmaktadır. Saptanan değerlere göre tedavi yöntemi belirlenebilir.

Over rezervlerini görmek için radyolojik ve klinik birçok yöntem bulunmakla birlikte, en yaygın olarak uygulanan kan testidir. Bu testler, menstrüasyon döngüsü içinde adetin başlangıcından itibaren 3. günde yapılmaktadır. Sebebi ise bu evrede miktarına bakılacak bazı hormonların seviyesini baskılayan diğer hormonların seviyesinin az olmasıdır.

Adetin 3. Günü Yapılan Hormon Testleri

  • FSH (Follicle Stimulating Hormone) Ölçümü Testi: Bu dönemde bakılma nedeni FSH'ı baskılayan estradiol (E2) seviyesinin az olmasıdır. Bu sayede, E2'ye bağlı sahte olarak FSH baskılanmasının önüne geçilmektedir. Örneğin, bu ölçüm adetin 3. günü yerine 9. günü yapılmış olsa, E2 seviyesi yüksek olacağından FSH düzeyinde sahte bir düşüklük gözlenecektir. Bu testte yapılan FSH düzeyi ölçümlerinde 15 u/ml'den düşük olması ve hatta 10 birim seviyelerinde olması, yumurta rezervinin iyi olduğu anlamına gelir. Yani bu evrede yapılan testte FSH miktarının düşüklüğü olumlu kabul edilir ve kadının gebe kalma ihtimali yüksek kabul edilir. Seviye 20 u/ml civarında ise gebelik şansı az olarak görülür. LH (Luteinize Edici Hormon) düzeyinin düşük oluşu da olumlu karşılanır.
  • E2 (Estradiol) Ölçümü: FSH hormonu kadar duyarlı olmasa da düşük olması, gebelik şansı ve yumurta rezervi bakımından olumlu karşılanmaktadır. Kanda 75-80 pg/ml aralığında olması beklenir. Daha üst seviyelerde ölçülen E2, FSH hormonu seviyesi düşük olsa dahi gebelik şansını azaltmaktadır. E2 fazlalığı, foliküler gelişmenin olması gerekenden daha hızlı olduğunu, prematür overleri, yumurtalık yaşlanmasını veya folikül kistlerinin belirtisi olarak kabul edilir. Bunun yanında FSH'ı da baskılayacağı için yumurtalık uyarılmasını bozarak döngüyü kötü hale getirmektedir.
  • Kanda İnhibin B Ölçülmesi: İnhibin B hormonu yumurtalıktan salgılanmakta ve FSH'ı baskılamaktadır. Bu hormonun seviyesinin düşük oluşu olumsuz kabul edilmektedir. Adetin 3. gününde 45 pg/ml'den düşük oluşu, gebelik şansını azaltan bir gösterge kabul edilmekte ve bu değerden daha yüksek olması istenmektedir.
  • Anti-Müllerian Hormon (AMH) Ölçümü: Bu hormon, over rezervini değerlendiren en başarılı test olarak bilinir. Yumurtalıklarda üretilmekte olan bir protein hormon olan AMH'nin asıl görevi, yumurta gelişimini belirli anlarda yani gerektiği durumlarda baskılamak ve aşırı derecede yumurta yapımını engelleyip, yumurta hacmini dengelemektir. Overlerdeki foliküller büyüdükçe AMH sentezi artmaktadır. Bu testin E2, FSH ve LH testlerine göre avantajı, bu hormonlar gibi adet döngüsü süresince dalgalanmadan nispeten kanda sabit oranda bulunmasıdır. Bu hormonun kanda 1.0 ng/ml olması beklenir.

Adetin 3. günü yapılan hormon testleri, kadınların üreme sağlığı ve doğurganlık potansiyellerini değerlendirmede önemli rol oynar. Bu testler sayesinde, erken menopoz riski olan veya fertilite sorunları yaşayan kadınlar için uygun tedavi stratejileri geliştirilebilir ve böylece daha sağlıklı bir üreme süreci sağlanabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Yeter

27 Mayıs 2024 Pazartesi

Bende hormon testi vermek istiyorum. Hangi hastanede ve fiyatlari oyrenmek iatiyirum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Yeter,

Hormon testleri için devlet hastaneleri, özel hastaneler ve laboratuvarlar hizmet vermektedir. Devlet hastanelerinde bu testleri yaptırmak genellikle daha uygun maliyetli olur. Özel hastaneler ve laboratuvarlarda ise fiyatlar değişkenlik gösterebilir. Öncelikle hangi hormon testi yaptırmak istediğinizi belirlemeniz ve yakınınızdaki hastaneleri arayarak fiyat bilgisi almanız faydalı olacaktır. Sağlıklı günler dilerim!

Sevgiler,

2. Cevap
cevap

Tandoğdu

Merhaba Adetin 3. Günü Yapılan Hormon Testleri, Kadın dogum hastanelerinde yapılabilmektedir. Ya da herhangi bir hastahanenin kadın hastalıkları bölümüne bakan jinekolog doktorun isteğiyle de yapılabilmektedir. Özel hastahanelerde Endokrinoloji bölümü doktoru da gerektiğinde hormon tahlili yaptırabilir. Hormon tahlili kandan alınan bir örnekle yapılabilmektedir.

soru

Yasemin

26 Nisan 2024 Cuma

Hormon testi nasıl yapılıyo

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Yasemin Hanım,

Hormon testi genellikle kan örneği alınarak yapılır. Doktorunuz, özellikle hangi hormon düzeylerini ölçmek istediğine bağlı olarak belirli bir zaman diliminde sizden kan örneği alabilir. Örneğin, bazı hormonlar sabah erken saatlerde daha yüksek olabileceği için test sabah yapılabilir. Kan örneği laboratuvarda analiz edilerek hormon seviyeleriniz belirlenir. Bazı durumlarda idrar veya tükrük örnekleri de kullanılabilir. Doktorunuz size test öncesi ve sonrası için gerekli bilgileri verecektir. Sağlıklı günler dilerim!

2. Cevap
cevap

Selin

Hormon testini yaptırmak için mutlaka hastaneye gitmelisiniz. Uzman doktorlar eşliğinde gönül rahatlığıyla yaptırabilirsiniz. Ancak hormon testi yaptırmadan önce gün içerisinde her an yaptırmanız doğru olmaz. Çünkü bu testi yaptırabilmeniz için tok olmamanız gerekiyor. Ayrıca her saat başı gün içerisinde yapılan bu test farklılık gösterebiliyor. Bu yüzden sabah saatlerinde yaptırmalısınız.

soru

Serkanın eşi

23 Nisan 2024 Salı

Kan alınarak mı yapılıyor yoksa başka bir yöntem mi. Açlık yada tokluk önemli mi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Kan alınarak yapılıyor. Açlık ya da tokluk durumunuza göre değişebilir, bu nedenle doktorunuzun önerilerine uymanız önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Anti Hbs Nedir?

Anti Hbs Nedir?

Haber Bülteni

Güncel

Kitin Ne İşe Yarar?

Kitin Ne İşe Yarar?

Güncel

Tarlusal Yan Etkileri Nelerdir?

Tarlusal Yan Etkileri Nelerdir?