Ferritin Düşüklüğünün Sebepleri
08 Temmuz 2024

Ferritin Düşüklüğünün Sebepleri

Ferritin

Ferritin, vücutta demiri depolayan ana protein kaynağıdır. Kanda bulunan ferritin miktarı, vücutta ne kadar demir depolandığını gösterir. Basit bir kan testi ile kandaki ferritin düzeyi belirlenebilir. Normal bir kan testi dışında genellikle başka bir teste ihtiyaç duyulmaz. Ferritin düzeyi normal aralıkta olsa dahi alt seviyelere yakın bir ferritin düzeyi, kişinin vücudunda yeterince demir depolanmadığını, yani ferritin eksikliğini işaret eder.

Yoğun adet kanaması, demir eksikliği anemisi, sindirim sistemi organlarında oluşabilecek uzun süreli kanamalar, ülser kanaması ve bağırsaklarda demirin emilimini etkileyen sorunlar nedeniyle ferritin düşüklüğü görülebilir. Ferritin yüksekliği ise genellikle alkol kullanımı, kan nakli, karaciğer hastalıkları ve aşırı demir yükü hastalığı olarak adlandırılan hemochromatosis nedeniyle ortaya çıkar. Bazı kanser türleri de ferritin yüksekliğine neden olabilir. Ayrıca, ferritin yüksekliği eklem iltihabı, yani romatoid artrit ile görüldüğü durumlar da bulunmaktadır.

Ferritin Testi

Kanda bulunan ferritin düzeyi, kişinin vücudunda ne kadar demir depolandığı hakkında bilgi verirken, aslında kanda yer alan ferritin miktarı vücut genelinde bulunan ferritin miktarının küçük bir bölümünü oluşturur. Geriye kalan ferritin karaciğer, dalak, iskelet kasları ve kemik iliğinde bulunur.

Ferritin testi genellikle demir eksikliği anemisini teşhis etmek için yapılan bir kan testi türüdür. Ayrıca, kişinin sağlık durumuna bağlı olarak demir fazlalığı veya iltihabın belirlenmesi için de ferritin testine başvurulur. Test öncesi doktor özel bir durum belirtmediği sürece herhangi bir hazırlık yapmaya gerek yoktur. İğne ile bir miktar kan alındıktan sonra kan örneği ferritin değerlerinin ölçülebilmesi için laboratuvara gönderilerek incelenir.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verdiği bilgiye dayanarak dünya nüfusunun %80'i demir bakımından yetersiz beslenmektedir ve milyarlarca insan ihtiyacı kadar demir minerali alamamaktadır. Ferritin testinin normal değerleri ise şöyle olmalıdır:

Çocuklar

  • 1-5 yaş: 12-140 ng/ml
  • 6-12 yaş: 15-140 ng/ml
  • 13-15 yaş: 17-140 ng/ml

Erkek ve Kadında

  • 16-50 Kadın: 14-150 ng/ml
  • 16-50 Erkek: 15-200 ng/ml
  • 51-60 Kadın: 14-150 ng/ml
  • 51-60 Erkek: 15-220 ng/ml
  • 60 yaş üstü Kadın: 18-200 ng/ml
  • 60 yaş üstü Erkek: 18-250 ng/ml

Normal aralıkta olsa dahi düşük ferritin seviyesinin aynı zamanda düşük demir seviyesi anlamına geldiği söylenebilir. Yukarıda verilen normal değer aralıkları farklı laboratuvarlarda bir miktar değişebilir veya laboratuvarlar farklı bir ölçüm birimi kullanıyor olabilir.


  • Kan kaybı; aşırı kanamalı yaralar, regl döneminin çok uzun sürmesi, yemek borusu, mide, kolon ülseri, gastrointestinal kanamalar gibi sebeplerle ferritin düzeyinde düşüş görülebilir.
  • Yetersiz demir emilimi,
  • Demir üretiminde azalma.

Ferritin Düşüklüğünün Tedavisi

Herhangi bir sağlık sorunu olmamasına rağmen demir eksikliği oluşan kişilerde ferritin düşüklüğünün nedeni yetersiz beslenme olarak görülür. Bu nedenle bu kişiler balık, sakatat, kırmızı et, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıl ürünlerini diğer kişilerden daha fazla tüketmelidir.

Beslenme durumu ile alakası olmayan ferritin düşüklüğünde ise demir ilaçları kullanılması gereklidir. Bu ilaçlar başlıca; demir tabletleri, şuruplar veya demir iğneleri olabilir. Demir tedavisi doktor kontrolünde yapılmalıdır. Ayrıca demir ilacı kullanan kişiler, ilacı C vitamini ile aldıklarında emilimi daha fazla olmaktadır. Bu nedenle C vitamini takviyesi ile kullanılması tavsiye edilir. İlaç kullanırken süt ve süt ürünlerinin demir emilimini azalttığı unutulmamalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Asetilkolin Nedir ve Görevleri Nelerdir?

Asetilkolin Nedir ve Görevleri Nelerdir?

Hamilelikte Hormon Değerleri Kaç Olmalı?

Hamilelikte Hormon Değerleri Kaç Olmalı?

Fsh Hormonu Yüksekliği Kaç Olmalı?

Fsh Hormonu Yüksekliği Kaç Olmalı?

Prolaktin Hormonu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Prolaktin Hormonu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hormon Bozukluğuna Hangi Doktor Bakar?

Hormon Bozukluğuna Hangi Doktor Bakar?

Güncel

AFP (Alfa Feto Protein) Kaç Olmalıdır?

AFP (Alfa Feto Protein) Kaç Olmalıdır?

Güncel

Alfa Globulin

Alfa Globulin

Hormon Bozukluğu Kıllanma

Hormon Bozukluğu Kıllanma

Hormonlar ve Görevleri Nelerdir?

Hormonlar ve Görevleri Nelerdir?

Fsh Hormonu Düşüklüğü

Fsh Hormonu Düşüklüğü

Vitamin D3 D Vitamini Eksikliği

Vitamin D3 D Vitamini Eksikliği

Erkeklerde Hormon Bozukluğu?

Erkeklerde Hormon Bozukluğu?

Çelik Köklendirme Hormonu

Çelik Köklendirme Hormonu