Boy Uzatma Hormonu Nedir ve Nasıl Yapılır?
12 Temmuz 2024

Boy Uzatma Hormonu Nedir ve Nasıl Yapılır?

Boy Uzatma Hormonu

Boy uzatma hormonu olarak bilinen insan büyüme hormonu (HGH), 191 amino asitten oluşan protein yapıda bir hormondur. Bu hormon, genellikle derin uykunun ilk safhasında salgılanır ve beynimizin ön hipofiz bezinde bulunan somatotrop hücreler tarafından sentezlenir ve salgılanır.

İnsan Büyüme Hormonunun Fonksiyonları

İnsan büyüme hormonu (HGH), vücutta bir dizi önemli işlevi yerine getirir:
  • Hasarlı dokunun tamirinde ve hücrenin yenilenmesinde önemli bir rol oynar.
  • Boy uzamasını teşvik eder ve kas büyümesini artırır.
  • Yağ yakımını hızlandırır ve kolesterol ile tansiyonu düzenler.
Bu hormon ayrıca, vücudun anabolik (yapım) sürecini etkiler ve özellikle çocuklarda boy uzaması ile ilişkilidir. HGH, birçok doku üzerinde büyümeyi uyarıcı etkileri bulunan insülin benzeri büyüme faktörünü harekete geçirir. Çocukların uzun kemiklerinin uçlarındaki birincil hücrelerin bölünmesi ve çoğalmasını sağlar.

Boy Kısalığı ve Hormon Eksikliği

Eğer çeşitli yöntemlerle boy uzatamıyorsanız, boy kısalığı hormon eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda hormon tedavisi ile boyunuzu uzatabilirsiniz. Büyüme hormonu, hipofiz bezinden salgılanır ve bu bezin uyarılması ile metabolizma hareketlenir, doğal büyüme süreci tekrar etkinleştirilir. Bu sürece refleksoloji denir ve çocukluk ile ergenlik döneminde daha etkin sonuçlar verir.

Boy Uzatma Yöntemleri

Boyundan memnun olmayan ve rahatsız olan kişiler, çeşitli boy uzatma yöntemlerine başvurabilirler. Ancak doktorların bu yöntemlere başvurmadan önce bazı önerileri bulunmaktadır. Bu öneriler, gençlerin %50'sinde başarılı olmuştur:
  • Basketbol veya voleybol gibi sporlar yapmak.
  • Uzun yerlere asılıp sallanmak.
  • Genel olarak spor yapmak.
Boy uzaması en çok ergenlik döneminde gerçekleşir. Kızlarda boy uzaması 10-16 yaşları arasında, erkeklerde ise 13-18 yaşları arasında en fazla görülür. Kızlarda ergenlikte 20-25 cm, erkeklerde ise 25-30 cm'lik bir boy uzaması gözlemlenir. Kızlarda ilk adet görüldükten sonra boy uzaması yavaşlar ve belli bir yaştan sonra durur. Erkeklerde ise ergenlik döneminden sonra yavaşlar ve sonra durur.

Hormon Tedavisi

Boy uzatma hormonu tedavisinde, büyüme hormonu eksik olan kişiler yararlanabilmektedir. Doktorların yaptığı araştırmalara göre, sağlıklı ve düzgün beslenen kişilerde bu hormon etkili olmuştur. Sinir sisteminin kalbi olan beyin, büyüme hormonlarını hipofizi tetikleyerek boyu uzatabilir. Hipofiz bezi, büyüme hormonu olan growth hormonunun salgılanmasından sorumludur.

Eğer boy kısalığı, büyüme hormonu eksikliği gibi bir sebepten kaynaklanıyorsa, zamanında yapılan tedavi sonrasında 20 cm'nin üzerinde boy uzaması oluşabiliyor. Ancak bu tedavi, ergenlik dönemi gibi kemiklerin esnek olduğu ve büyüme hormonuna cevap verdiği bir yaşta yapılmalıdır. Aksi halde, geç yaşta uygulanan büyüme hormonundan cevap alınamaz.

Boy uzatma hormonu tedavisi için, çeşitli enjeksiyonlar ile hormon verilmesi ilk yöntemlerden biridir. Ancak bu yöntem hem maddi açıdan yüksek maliyetli hem de zaman alıcıdır. Bu tedavi, doktor gözetimi altında yapılmalıdır ve kesinlikle bireyler tarafından kendi başına uygulanmamalıdır.

Çevresel ve Beslenme Faktörleri

Çevresel kirlilik, aşırı miktarda tüketilen hormonlu gıdalar ve psikolojik nedenler erken ergenliğe yol açabilir. Bu durum, çocuğunuzun boy uzamasını olumsuz etkileyebilir. Gereksiz yere hormonlu yiyecekler tüketmekten kaçınmalı ve çocuğunuzu sağlıksız gıdalardan uzak tutmalısınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özyuva

12 Temmuz 2024 Cuma

Bu boy uzatma hormonu tedavisini deneyen var mı? Gerçekten boyu uzatan oldu mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Özyuva,

Boy uzatma hormonu tedavisi, genellikle büyüme hormonu eksikliği olan çocuklar ve ergenler için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi, büyüme plakaları henüz kapanmamış olan bireylerde etkili olabilir. Ancak, yetişkinlerde bu tedavinin etkili olduğuna dair kesin bir kanıt bulunmamaktadır. Çoğu durumda, büyüme plakaları kapanmış yetişkinlerde büyüme hormonu tedavisi boy uzamasına yol açmaz.

Tedaviye başlamadan önce, mutlaka bir endokrinolog veya uzman bir doktorla görüşmen önemlidir. Bu tedavi, yan etkilere ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir, bu nedenle uzman gözetiminde yapılması gereklidir. Tedavi olan ve olumlu sonuç alan kişiler olabilir, ancak bu herkes için geçerli olmayabilir.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Miyofibrilin Yapısı

Miyofibrilin Yapısı

Çocuklarda Hormon Bozukluğu

Çocuklarda Hormon Bozukluğu

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Adetin 3 Günü Yapılan Hormon Testleri?

Adetin 3 Günü Yapılan Hormon Testleri?

Hipotiroidi Nedenleri?

Hipotiroidi Nedenleri?

Estradiol Düşüklüğü Estraidol Düşüklüğü Sebepleri

Estradiol Düşüklüğü Estraidol Düşüklüğü Sebepleri

Östrojen Hormonu İçeren Bitkiler Nelerdir?

Östrojen Hormonu İçeren Bitkiler Nelerdir?

Tsh Nedir Tsh Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Tsh Nedir Tsh Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Güncel

Aşk Hormonu Nedir ve Nasıl Yapılır?

Aşk Hormonu Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Hormonlar ve Görevleri Nelerdir?

Hormonlar ve Görevleri Nelerdir?

Güncel

Hormon İlaçları Yan Etkileri Nelerdir?

Hormon İlaçları Yan Etkileri Nelerdir?