Menopoz Hormon Değerleri Nelerdir?
11 Temmuz 2024

Menopoz Hormon Değerleri Nelerdir?

Menopoza girdiğinden şüphe duyulan kadınlar için hormon seviyesi testleri, menstrüasyon döngüsünün başlangıcı kabul edilen regl kanamasının üçüncü günü yapılmaktadır. Açlık ya da tokluk durumu, bu test neticesinde elde edilecek değerlerde etkili değildir. Eğer uzun zamandır adet görmeyen bir hasta söz konusu ise hormon testleri herhangi bir gün yapılabilmektedir.

Kadınlarda menopozun yaklaştığı geçiş dönemi, adet görmeye devam edilen son birkaç yılı kapsamaktadır. Yaklaşık 46-48 yaşları arasında başlayan menopoz döneminde, 44-45 yaşları ya da 50'ye yakın yaşlar geçiş dönemi olarak kabul edilir. Ancak bazı psikolojik, genetik ya da fiziki etkenler menopoz başlangıcını daha erken yaşlara çekebilmektedir.

Menopoz hormon değerlerinin saptanması amacıyla yapılan kan testleri; FSH (Folikül uyarıcı hormon), östrojen (Estradiol E2), LH (Luteinize edici hormon), inhibin B, testosteron, HCG (Human chorionic gonadotropin) ve progesterondur.

Menopoz Hormon Değerleri ile İlgili Önemli Hususlar

  • Menopozun habercisi olarak kabul edilen en önemli bulgu FSH (Follicle stimulating hormone) hormonunun yükselişidir. Bu hormon hipofiz bezlerinden salgılanmakta ve overlere etki ederek yumurtaların büyümesini ve olgunlaşmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda da östrojen salgılanmasını tetikler. Menopoz döneminin yaklaştığına işaret eden en kıymetli veri, FSH hormonunun 15-20 arasında bir değerde seyretmesidir. Menopoz evresine girildiğinde ise FSH hormonunun değeri daha da yükselmekte ve çoğunlukla 30'un üzerinde olmaktadır. Bu dönemde kalıcı olarak menopoza girildiği ve adetlerin bittiği ya da çok seyrekleştiği görülmektedir.
  • Östrojen ise FSH kadar belirleyici olmamaktadır. Çünkü genelde 50 yaş seviyelerinde bu hormon değerinde daha fazla düşüş izlenir ve erken menopoz evrelerinde FSH yüksek ise östrojen azalışı başka bir sebebe bağlanır. Bu hormon folikül hücrelerince üretilir ve menopozla beraber yumurtalıkta ovulasyon son bulacağı için değerlerde azalma izlenir. Menopoz tanısı açısından adetin 3. günü ölçülen östrojen değeri önemlidir.
  • Yumurtalıklarda (Over) sertoli ve granüloza hücrelerinden salgılanan İnhibin B hormonu, aşırı yumurta yapımını önlemek üzere, hipofizden salgılanmakta olan FSH hormonunun baskılanmasına neden olur. Bu nedenle menopoza geçiş evresinde izlenen yüksek FSH değerinin sebebi östrojen düşüklüğü değil, İnhibin B azalışıdır. Bu nedenle artan FSH, östrojen değerinin yükselişine dahi neden olur. Bu kadar farklı etkileşimlere neden olmasına rağmen pratikte bu hormonun ölçümü çok yaygın değildir.
  • Normal şartlar altında ve sağlıklı bir kadında adetin 3. gününde yapılan testle ölçülen LH (Luteinleştirici hormon) yaklaşık 5-20 mlU/ml arasında iken; menopoz başladığında FSH gibi yükselme izlenir. Ancak süreç olarak FSH artışına göre daha geç başlamaktadır. Bu nedenle erken menopoz teşhisinde çoğunlukla kullanılmamaktadır.
  • Menopozda testosteron ve progesteron hormon değerlerinde azalma olmaktadır ancak bu menopoz tanısı koymak maksadıyla kullanılmamaktadır.
  • Yine HCG hormonu da menopoz esnasında hafif artış gösterebilmektedir ki normalde bu gebelik esnasında ortaya çıkan bir durumdur. Tanı koymak maksadıyla kullanılacak kadar önem arz etmemektedir.

Menopoz döneminde hormon değerleri, menopozun teşhis ve takibinde büyük önem taşır. Bu hormonların düzenli olarak izlenmesi, menopoz semptomlarının yönetimi ve uygun tedavi planlarının yapılması açısından kritik öneme sahiptir. Ayrıca, hormon seviyelerinin yanı sıra, kadının genel sağlık durumu ve yaşam tarzı da menopoz sürecinde dikkate alınmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

sevda altay

24 Mayıs 2024 Cuma

FSH 57.34 lh39.29 ne manaya geliyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevda Altay, bu tür hormon değerleri genellikle üreme sağlığı ve hormonal denge hakkında bilgi verir. FSH (Folikül Uyarıcı Hormon) ve LH (Luteinize Edici Hormon) değerleri, kadınlarda menopoz, yumurtlama düzensizlikleri veya polikistik over sendromu gibi durumları değerlendirmek için, erkeklerde ise testis fonksiyon bozukluklarını incelemek için kullanılır. FSH ve LH değerlerinizin yüksek olması, menopoz gibi doğal bir durumu veya hormonal dengesizlikleri işaret edebilir. Ancak, bu sonuçları en doğru şekilde değerlendirmek için doktorunuza başvurmanız önemlidir. Bu sayede, kişisel sağlık durumunuza uygun bir yorum ve tedavi planı oluşturulabilir.

2. Cevap
cevap

Yuluğ

FSH hormonu hem kadında hemde erkek de önemlidir. Özellikle çoçuk düşünen çiftlerde. Bu hormonlar stresle çalışmaya da bilir. En büyük etken strestir. fsh 10 üzerin de ise hamilelik durumu olmuyor. Eğer çoçuk istiyorsanız bir kadın doğum uzmanına başvura bilirsiniz. Eğer çoçuk istemiyorsanız bu fsh 57,34 olması belki menopoza yakın birşeydir.

soru

kadriye

16 Mayıs 2024 Perşembe

fsh degerim 11.9 çıkıyor acaba menepoza giriyormuyum adetimin 3günü kan verdim ama 2aydır adet görmüyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, FSH (follikül uyarıcı hormon) değerinizin 11.9 çıkması menopoz belirtisi olabilir ancak kesin bir teşhis için bir doktora başvurmanız önemlidir. Adet düzensizlikleri birçok farklı nedenden kaynaklanabilir, bu yüzden uzman bir doktor tarafından detaylı bir şekilde muayene edilmeniz ve gerekli testlerin yapılması önemlidir. Adet düzensizlikleri genellikle hormonal dengesizliklerden kaynaklanabilir ve tedavi edilebilir. En kısa sürede bir jinekolog veya endokrinolog ile görüşmenizi öneririm. Sağlıklı günler dilerim.

soru

Fatosh

12 Mayıs 2024 Pazar

fsh değerim : 6.56
E2 değerim : 647.8
bu durum normal midir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Verdiğiniz değerlere göre FSH değeriniz 6.56, E2 değeriniz ise 647.8 olarak belirtilmiş. Bu değerler genelde normal aralıklarda yer almaktadır ancak kesin bir yorum yapabilmek için bir uzmana danışmanız önemlidir. Sağlık durumunuz hakkında daha detaylı bilgi almak için doktorunuza başvurmanızı öneririm. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Cinsel Hormon Bozukluğu

Cinsel Hormon Bozukluğu

Anti Müllerian Hormon Değerleri Kaç Olmalı?

Anti Müllerian Hormon Değerleri Kaç Olmalı?

Luteinizan Hormon Türleri ve Özellikleri

Luteinizan Hormon Türleri ve Özellikleri

Endometriozis Belirtileri ve Tedavisi

Endometriozis Belirtileri ve Tedavisi

Testis Hormonları Ne İşe Yarar?

Testis Hormonları Ne İşe Yarar?