Prolaktin Hormonu Yüksekliği Kaç Olmalı?
25 Temmuz 2024

Prolaktin Hormonu Yüksekliği Kaç Olmalı?

Prolaktin Hormonu Yüksekliği

Prolaktin hormonu, halk arasında "süt hormonu" olarak da bilinen bir hormondur. Lohusalık dönemi dışında yüksek seviyelerde seyretmesi, hamile kalamama ve adet düzensizliği gibi birçok soruna neden olabilir. Prolaktin hormonu yüksekliği yaşam tarzı ve bazı hastalıklarla alakalı olarak gelişebilir. Kan tahlili yapılarak kolaylıkla tespit edilebilecek prolaktin hormonu yüksekliği, tespit edildikten sonra uygun bir tedavi ile kontrol altına alınabilir.

Prolaktin Hormonu ve İşlevleri

Prolaktin, beynin alt kısmında yer alan ve yaklaşık nohut büyüklüğünde olan hipofiz bezi tarafından salgılanmaktadır. Görevi ise meme dokusunu geliştirmek ve doğum sonrası süt üretimine katkıda bulunmaktır. Aynı zamanda lohusalık sürecinde FSH ve GnRH hormonlarının üretimini keserek, yumurta gelişimini önlemek bir diğer görevidir. Doğum yaptıktan sonra belli bir süre bebeğini düzenli aralıklarla emziren annelerin adet görmemesinin sebebi de budur.

Prolaktin Hormonu Yüksekliği Nedenleri

Prolaktin hormonu yüksekliği birçok nedene bağlı olarak gelişebilir:

  • Hipofiz bezi tümörleri: Hipofiz bezinde oluşan 1 santimetreden küçük tümörler mikroadenom, 1 santimetreden büyük tümörler ise makroadenom olarak tanımlanır. Bu tümörler genellikle iyi huyludur ve ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Tümörlerin tanısı MR ile yapılabilir.
  • Tiroit bezi yetersiz çalışması: TRH hormonunun etkisi ile prolaktin üretimi artabilir.
  • Polikistik over sendromu: Bu sendrom da prolaktin hormonunu artıran bir sorundur.
  • Tansiyon ilaçları, antidepresanlar, ağrı kesiciler ve doğum kontrol hapları gibi ilaçlar.
  • Memeye masaj yapmak, ağır egzersiz yapmak ve stres.

Prolaktin Hormonu Yüksekliğinin Belirtileri ve Tanısı

Prolaktin hormonu yüksekliği belirtileri arasında en sık karşılaşılanlar:

  • Meme ucundan süt gelmesi
  • Memede ağrı hissi
  • Memede büyüme
  • Adet düzensizliği
  • Görme problemleri
  • Baş ağrısı
  • Hamile kalamama

Prolaktin hormonu tanısında kan testi yapılarak prolaktin seviyesi ölçülür. Hormon seviyesi gün içinde farklı oranlarda olabilir. Prolaktin hormonu sabah saatlerinde daha fazla salgılandığı için test sabah saatlerinde yapılmalıdır. Test yapılmadan bir gün önce meme ucuna temas edilmemeli ve cinsel birliktelikte bulunulmamalıdır. Prolaktin düzeyinde adet döneminde de dalgalanmalar olabilir.

Prolaktin Hormonu Yüksekliği Tedavisi

Prolaktin hormonu yüksekliği ilk olarak ilaç tedavisi ile kontrol altına alınmaya çalışılmalıdır. Meme ucu uyarımını azaltan iç çamaşırları kullanmak, stresten uzak durmak, uyku düzeni gibi yaşam tarzında yapılacak değişiklikler tedavinin bir parçasıdır. Hipotiroidi hastalarında ilk önce tiroit hormonu kontrol edilerek düzenlenmelidir. Gebe kalamayan hastalarda prolaktin seviyesi ile gerekli olan bütün tetkiklerin yapılması gerekir, çünkü kısırlık birçok nedene bağlı olarak gelişebilir.

Erkeklerde yüksek seyreden prolaktin nedeniyle yine kısırlık sorunu yaşanabilir. İlaç tedavisi ile kontrol altına alınabilecek bir sorundur. Prolaktin hormonu yüksekliği erkeklerde, iktidarsızlık, sperm sayısında azalma, cinsel isteksizlik ve memelerde büyüme gibi şikayetlere yol açabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Merih

25 Temmuz 2024 Perşembe

Prolaktin hormonu yüksekliği yaşadığımda adet düzensizliği ve hamile kalamama gibi sorunların yaşanabileceğini öğrendim. Bu durumda hangi testleri yaptırmalıyım ve tedavi için neler yapabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merih, prolaktin hormonu yüksekliği gerçekten adet düzensizliği ve hamile kalamama gibi sorunlara yol açabilir. İlk olarak, bir endokrinolog veya jinekoloğa başvurman önemlidir. Doktorun büyük olasılıkla kan testi ile prolaktin seviyeni ölçecektir. Ayrıca, hipofiz bezinde bir tümör olup olmadığını kontrol etmek için beyin MR'ı da isteyebilir. Tedavi genellikle ilaçlarla yapılır, örneğin bromokriptin veya kabergolin gibi prolaktin seviyesini düşüren ilaçlar kullanılabilir. Durumuna uygun tedavi planını belirlemek için doktorunun önerilerini dikkate alman en doğrusu olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gebelikte Hormonlar Türleri ve Özellikleri

Gebelikte Hormonlar Türleri ve Özellikleri

Kitin Ne İşe Yarar?

Kitin Ne İşe Yarar?

Boy Uzatma Hormon Tedavisi

Boy Uzatma Hormon Tedavisi

Hormon Testi Hangi Bölümde Yapılır?

Hormon Testi Hangi Bölümde Yapılır?

Hormon Ca 125 Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hormon Ca 125 Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Aşırı Kıllanma Nedenleri?

Aşırı Kıllanma Nedenleri?

Güncel

Üreme Hormonları Türleri ve Özellikleri

Üreme Hormonları Türleri ve Özellikleri