T3 Hormonu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
06 Temmuz 2024

T3 Hormonu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

T3 Hormonu

T3 hormonu, tıp dilindeki adıyla triiyodotironin, vücudumuzda tiroit bezleri tarafından üretilen ve salgılanan önemli hormonlardan biridir. Tiroit bezleri bu hormonları iyot ile üretir. Vücut, ihtiyacı olan iyotu tüketilen besin maddeleri ve su ile karşılamaktadır. T3 hormonu, T4 hormonu ile birlikte üretilir ve salgılanır; ancak T4 hormonu %80 oranında üretilirken, T3 hormonu %20 oranında üretilip salgılanır.

T3 Hormonunun Özellikleri ve İşlevi

T3 hormonu, hücrelere girebilen ve etkili olabilen nadir hormonlardandır. Kan yolu ile vücudumuzda bulunan bütün organlara ve hücrelere ulaşır. T4 hormonu ise hücrelere giremez ve bu nedenle T3 hormonuna dönüşerek işlevini tamamlar. T3 hormonunun yeterince oluşamaması durumunda tiroit hormonları etkisini gösteremez. Kandaki T3 hormonlarının proteinlere bağlanarak dolaşanlarına "total T3" adı verilmektedir. Az miktarda T3 hormonu ise hiçbir proteine bağlanmaz; bu hormonlara "serbest T3" hormonu adı verilir.

Hormonların Düzenlenmesi

Tiroit bezinin çalışması ve T3 ile T4 hormonları salgılaması, beynin tabanında bulunan hipofiz bezi tarafından yönetilir. Hipofiz bezi tarafından salgılanan TSH adlı bir hormon, kan yolu ile tiroit bezine ulaşarak T3 ve T4 hormonlarının üretilmesini sağlar. Eğer tiroit bezi yeteri kadar hormon salgılamıyorsa bu tiroit yetmezliğine neden olur ve TSH hormonu normalden yüksek çıkar. Yani T3 ve T4 hormonu az ise TSH hormonu yüksek, T3 ve T4 yüksek ise TSH hormonu düşüktür.

Hipotiroidi ve Belirtileri

T3 ve T4 hormonlarının az salgılanması durumunda "hipotiroidi" adı verilen tiroit bezi hastalığı ortaya çıkmaktadır. Hipotiroidi, kansızlık, saç dökülmesi, ödemler, unutkanlık, sakarlık, uykuya eğilim, kolay yorulma, yavaş konuşma, üşüme, bağırsak hareketlerinin yavaşlaması, nabzın düşmesi ve daha birçok olumsuz duruma neden olmaktadır. Bu hastalık, erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülmektedir.

Sonuç

T3 hormonu, vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde devam etmesi için oldukça önemlidir. Tiroit bezlerinin düzgün çalışması ve yeterli miktarda hormon üretmesi, genel sağlık üzerinde doğrudan etkilidir. Dolayısıyla, tiroit hormonları ile ilgili herhangi bir problem tespit edildiğinde, bir sağlık profesyoneline danışmak ve gerekli tedaviyi almak büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ft4 Hormonu Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ft4 Hormonu Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Prolaktin Hormonu Yüksekliği Kilo Yapar mı?

Prolaktin Hormonu Yüksekliği Kilo Yapar mı?

Bebeklerde Hormon Bozukluğu?

Bebeklerde Hormon Bozukluğu?

Hcg Hormonu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hcg Hormonu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hormon Nedir? Türleri ve Özellikleri

Hormon Nedir? Türleri ve Özellikleri